Fiat Lux

En katolsk blogg på svenska

torsdag, april 16, 2009

Inkulturation eller apostasi?


Jag vet inte hur många i Sverige det är som är bekanta med University of Notre Dame, som ligger i South Bend, i delstaten Indiana i USA.
Det här katolska universitetet har blivit något av en symbol för den amerikanska katolicismen, inte minst genom det beryktade fotbollslaget "Fighting Irish" som har en stadig plats i den amerikanska kulturen. Notre Dame har bidragit stort med att göra katolicismen väletablerat i ett land som inte är katolskt. Detta är något av ett unikt fenomen, Kyrkan i Sverige kommer inte ens i närheten av att åstadkomma en sådan miljö.

Det är många amerikanska katoliker som drömmer om att skicka sina barn dit eller själva studera där, och stora uppoffringar måste göras för att kunna antas. Notre Dame har alltså sedan 1800-talet varit en konkurrenskraftig institution som fört ut Katolska Kyrkans röst i det amerikanska samhället och lyckades med att göra den hörd.

Men säg den lycka som varar, den identitetskris som Kyrkan genomled och fortfarande genomlider efter Andra Vatikankonciliet undgick inte Notre Dame. En av frontfigurerna för denna förändring var fader Theodore Hesburgh som propagerade för en autonomi från Kyrkan som ett resultat av en förvrängd idé om akademisk frihet(jag önska att återkomma till detta ämne i ett annat inlägg). Detta öppnade för en våg av sekularisering som har pågått ända sedan dess. Det finns många exempel, ta t ex den teologiska fakulteten(kanske ingen hemlighet att teologi ligger mig varmt om hjärtat) som inkluderar fader Richard McBrien(hyperliberal teolog som bl a propagerar för det omöjliga, vigning av kvinnor till prästämbetet) och fader Gustavo Gutierrez(grundare av befrielseteologin), en filmfestival som hyllar HBT-livsstilen och en dramatisk minskning av katoliker inom lärarstaben.


Det mest aktuella exemplet är dock att de i år har bjudit in USA:s president Barack Obama att hålla tal på Notre Dames avslutningsceremoni för studenter som tar examen, och i anslutning till det ge honom ett hedersdoktorat. Detta har upprört många katoliker i USA och en namninsamling har startats på hemsidan Notre Dame Scandal som i skrivande stund har samlat in nästan 300 000 underskrifter. Varför är detta så upprörande?

Svaret är enkelt, Obama har redan beslutat att finansiera abort i andra länder, gett grönt ljus även till forskning med embryonala stamceller. Som senator röstade han emot ett lagförslag som skulle rädda livet på barn som överlevt en abort, och han lovade att när han blev president så lovade han att han skulle godkänna en lag som mer eller mindre skulle tvinga alla sjukhus att utföra aborter. Flera katolska biskopar har redan sagt att vid ett sådant scenario så kommer de katolska sjukhusen att läggas ned. Kort sagt, Barack Obama är en man vars politik visar ett enormt förakt för det mänskliga livets värde i dess tidiga stadium. Och att Notre Dame, det mest framstående katolska universitetet i USA, hedrar en man som så uppenbart går emot katolska principer är verkligen något att uppröras över.


Summan av kardemumman, Notre Dame och den Katolska Kyrkan i USA överhuvudtaget brukade vara ett gott exempel på en lyckad inkulturation i min mening. Men det finns tydligen en fara med att bli alltför mycket en del av ett sekulariserat samhälle, vi ska vara i världen, men inte av världen. Notre Dame är ett tragiskt exempel på hur det kan gå snett. Låt oss hoppas att Notre Dame återupprättar sin katolska identitet, det vore av enormt värde.

1 Comments:

  • At 9:13 em, Blogger Bitte said…

    Jag känner väl till universitetet ifråga, har många (både katolska och icke katolska) vänner i USA som talar varmt om det.

     

Skicka en kommentar

<< Home