Fiat Lux

En katolsk blogg på svenska

lördag, januari 24, 2009

En efterlängtad återförening

Så har det äntligen blivit officiellt, en hel del har bloggat om det redan, exkommuniceringen av de fyra biskoparna i FSSPX har lyfts, det är ett mycket viktigt steg till läkningen av ett sår inom Kyrkan som har funnits alltför länge.
Alla är förstås inte glada, den heretiska gruppen(ja, det är den faktiskt) "Katolsk vision" har uttryckt sitt missnöje i ett beslut som ytterligare visar att Kyrkan inte tänker gå in i det spår av urvattnandet av tron som de vill leda in Kyrkan på.

Det sorgliga i det hela är att FSSPX som helhet utmålas som en grupp högerextrema anti-semiter, vilket förstås inte är sant. Jag tror de flesta av dem helt enkelt anser att Kyrkan inte har tagit hänsyn till deras behov att få fira mässan enligt den äldre riten, något jag kan ha förståelse för men som inte lämnar dem utan skuld. I vilket fall, nu är mässan enligt den äldre ordningen tillgänglig för dem som önskar och blir den äldre riten inte längre en symbol för dem som önskar att odla sitt utanförskap och det blir dessutom svårare för människor med anti-semitiska åsikter att ha kvar dessa och fortsätta vara katoliker.

Den gamla mässan är en skatt som inte bör associeras med förbittring och hat, påven har därför tagit viktiga steg till att ge denna mässa den värdighet den förtjänar. Det finns förstås en del orosmoln, jag tänker främst på biskop Williamson och hans historierevisionistiska åsikter, men det är säkert något som går att ordna. FSSPX har i vilket fall tagit avstånd från biskop Williamsons åsikter så det kan åtminstone inte vara ett argument mot återföreningen.
Så låt oss vara glada, det här är en god nyhet, och låt oss hoppas att alla viktiga frågor ordnas upp.

3 Comments:

  • At 3:01 em, Blogger Bitte said…

    Katolsk Vision är ett problem inom kyrkan. Men egentligen är det inte gruppen i sig som utgör problemet eftersom de bara är några få medlemmar. Problemet är att de får så stort utrymme i medierna, även kristna medier, som om de vore representativa för många katoliker. Men så är ju inte fallet. De är mycket impopulära hos de flesta man talar med och nästan alla anser att de är heretiker som egentligen borde exkommuniceras. Enbart p g a att biskop Anders hellre vill att vi ska be för dem kan de vara kvar i vår kyrka. Men det känns ibland orätt mot oss katoliker som bekänner läran utan att propagera mot påven och biskoparna!

     
  • At 10:37 em, Anonymous Anonym said…

    Äntligen en sansad svensk katolik som uttrycker en konstruktiv inställning till FSSPX och Benedikts XVI:s beslut. Många svenska katoliker, tyvärr även biskop Arborelius, har uttryckt sig mästrande och inskränkt i denna sak. De verkar tro mer på massmedia än sin egen påve. Hoppas detta kan komma att förändra sig. Eller vad tror du?

     
  • At 8:56 em, Blogger Jacob said…

    Jag håller inte med om att biskop Anders har uttryckt sig mästrande, när han sade i Uppdrag Gransknings uppföljningsprogram att han inte visste vad påven hade för information för handen som gjorde att han upphävde exkommuniceringarna så antydde han snarare att det inte är hans sak att ifrågasätta påvens beslut.
    Så låt oss inte ge oss på biskop Anders, låt oss istället ge vår biskop av Stockholm stöd precis som vi stöttar biskopen av Rom.

     

Skicka en kommentar

<< Home