Fiat Lux

En katolsk blogg på svenska

söndag, oktober 07, 2007

Svd om aborter i Nicaragua

Svd har publicerat en artikel om hur kvinnor i Nicaragua har dött som följd av landets abortlag.
Enligt artikeln har organisationen "Human Rights Watch" rapporterat att 82 kvinnor dött i fjol som följd av att de inte fått göra abort.
Nätportalen ACI Prensa berättar dock en annan sida av saken. Där rapporterar de uttalandet av hälsoministern Maritza Cuan som tillbakavisar påståendena. Hon säger att antalet kvinnor vars död var relaterat med graviditeten endast gick upp till 54 och att anledningen till dem var komplikationer som uppstod i samband med hälsoskäl och även våldssituationer, men inget som inte heller uppstår i länder som tillåter abort.

Att Svd beskriver abortlagen som en "välregisserad propagandakampanj från Katolska Kyrkan" visar att de bara kastar sten i glashus. När Nicaraguas abortlag gick igenom var rösterna i kongressen 66 mot 3. Skulle detta ske i Sverige med t ex förslaget till en könsneutral lagstiftning ivrigt påhejade av lobbyorganisationer som RFSL så skulle man bara konstatera att folkets vilja har talat. Men i detta fall så kallas det "propaganda", vilket visar hur duktiga de själva är på det.
Katolska Kyrkan kan mycket riktigt ha påpekat att abort är ett avskyvärt brott, men hon kan inte bestämma åt folk hur de ska rösta, ännu mindre sandinisterna, som inte precis är kända för någon lojalitet mot Kyrkan.
Detta visar bara att i Latinamerika så är abort inte lika accepterat som i Europa eller Nordamerika, och försöken att ändra på det är inget annat än kulturimperialism.
Obs! Artikeln på ACI Prensa är på spanska.