Fiat Lux

En katolsk blogg på svenska

torsdag, september 27, 2007

Politically correct

The swedish catholic website "Katolsk Observator" has made a comment on a documentary about the Catholic Church made by swedish television that aired a few days ago(I have not seen that program, the communications in the little italian town I'm in now are not so good), a it was of course the same old criticism as always, depicting the Church as an evil organisation because she doesn't agree with the liberal program of the secularised society.
Of course I cannot remember that a similar program has been made in Sweden about the islamic faith.
Why is it that it's open season on catholics while muslims are such sacred cows, I wonder?

2 Comments:

  • At 9:39 fm, Anonymous Anonym said…

    Jag tycker att du borde se programmet själv innan du kommenterar det. Jag sympatiserar oftast med det som Katolsk observatör skriver, men den här gången fann jag deras kritik oberättigad.

    Min upplevelse av programmet är alls inte att "it was of course the same old criticism as always, depicting the Church as an evil organisation". Om man bortser från den märkliga rymdgudinnan som satt och läste upp någon sorts domedagsprofetia över patriarkatet i Rom, så kom i huvudsak fyra personer till tals i dokumentären: en företrädare för troskongregationen, biskopen av Stockholm, en kulturjournalist som lämnat tron, och en företrädare för Katolsk vision. Till samtliga dessa ställdes kritiska frågor.

    Den som imponerade mest på mig var faktiskt kulturjournalisten, som trots sitt personliga avståndstagande från katolsk tro och katolska värderingar ändå stod upp för Kyrkans rätt att gå emot tidens strömningar.

    Flera liknande program har gjorts om t.ex. islamiska friskolor i Sverige, om huvuddukens vara eller inte vara.

    Så den här gången behöver vi inte tycka synd om oss själva!

    Tobias H

     
  • At 10:07 em, Blogger Kristina said…

    Jag såg precis programmet och tyckte inte att det var mycket att hänga i granen. Kändes på något sätt lite vinklat, bland annat då de pratade om kvinnoförtryck, homofobi och abortmotstånd som något som alla tre var lika negativt, när bara två att dessa är något negativt. Bara det visar att de tycks förutsätta att tittarna delade sådana åsikter.

    Den här personen från Katolsk Vision hade vi snack om på kyrkkaffet idag, och jag kan väl säga som så att han är inte populär precis. Att han offentligt går ut och talar för kvinnliga präster och homogifte i Kyrkans namn är verkligen illa. Hoppas biskopen tar honom i örat om han inte skärper sig.
    Men det är verkligen skrämmande att det uppenbarligen verkar finnas en hel del personer som säger sig vara katoliker och samtidigt vill ha kvinnliga präster.
    Johannes Paulus II förklarade att Kyrkan inte hade sådant mandat, hänvisade till sitt ämbete och förklarade att alla kristna orde följa detta - kort sagt detta är så nära en dogm det kan bli utan att vara det.
    Förespråkar man kvinnliga präster så menar man att läroämbetet har fel och då är man inte katolik.
    Så att det trots det finns sådana är verkligen beklagligt.

    Men för all del, se programmet själv när du får möjlighet och bilda sig en egen uppfattning. Ha dock inte allt för stora förväntningar.

     

Skicka en kommentar

<< Home