Fiat Lux

En katolsk blogg på svenska

lördag, januari 07, 2006

Ny antikyrklig slogan: Sola Conscientia

Jag vet inte om ni har hört talas om det nya antikatolska projektet "Katolsk vision" eller haft "nöjet" att besöka deras hemsida.
De är "reformatorer" i Martin Luthers anda som vill i princip vända allt i Kyrkan ut och in. Kyrkan måste ändra sig för att se bättre ut i världens ögon och måste därför acceptera preventivmedel, homosexuella relationer, kvinnliga präster mm, i princip ska Katolska Kyrkan bli en kopia av Svenska kyrkan. Det är inga nya krav från katolska dissidenter, men jag tycker mig se deras utgångspunkt, det står i deras manifest som finns på deras hemsida: "En enda moralregel är absolut: Att följa sitt samvete".

Kyrkan lär visserligen att man är skyldig att följa sitt samvete.
Men om det inte finns några andra absoluta moralregler än att man är skyldig att följa sitt samvete så är det inget annat än moralisk relativism(Mussolini skulle applådera).

Luthers slogan "Sola Scriptura"(Jag vet inte om det var Luther som myntade det, men han kom på själva idén) har haft stor genomslagskraft i kampen för Katolska Kyrkans omstörtande. Kanske använder sig dessa dissidenter av "Samvetet allena" för att marknadsföra sina idéer.