Fiat Lux

En katolsk blogg på svenska

onsdag, april 06, 2005

Äntligen en vettig röst i mediabruset

Marie Söderqvist har i sin senaste krönika fått in ännu en fullträff.
Jag har blivit trött på alla som gör en halvhjärtad hyllning till påven Johannes Paulus Den Store samtidigt som de kritiserar hans "förfärliga" åsikter. Men nu har någon äntligen skrivit det jag har velat ska skrivas:

Påven var alltså en karismatisk man, men med förfärliga åsikter om man ska tro den samlade svenska mediebeskrivningen – med några få undantag.Men då har man missat hela poängen med katolska kyrkans främste företrädare. Karol Wojtyla blev en stor påve just på grund av att han stod för de åsikter som katolska kyrkan har haft i årtusenden. Han försökte inte bli populär genom att anpassa sig till samtiden. Han trodde inte att katolska kyrkans väg till framgång låg i att börja prata om värdet av att höja HBT-kompetensen (kunskapen om homo-, bisexuella och transor) eller att börja omfamna RFSU-värderingar (Riksförbundet för sexuell upplysning).

Detta har hon helt rätt i. Påven skulle aldrig ha blivit så stor om han hade mesat till sig, och varit det sekulariserade samhällets nickedocka. Påven stod för det som är rätt, även om han fick skit för det, och skit fick han i överflöd. Han hade inte samma cyniska och pragmatiska syn som de flesta av hans kritiker har. Utan han förkunnade alltid människans sanna värde med utgång från evangeliet.
Den fullständiga krönikan kan läsas här